PEKTYNA 2KG
Kraj pochodzenia: Włochy
(edytuj w module Customer Reassurance)
(edytuj w module Customer Reassurance)
(edytuj w module Customer Reassurance)
Składniki: pektyna (E440ii), dekstroza.
Pektyna amidowana cytrusowa
NATURALNY PRODUKT ZAGĘSZCZAJĄCY
Przykładowy sposób użycia:
Przygotować 2 kg owoców i 1 kg cukru. (Należy pamiętać, że każdy owoc ma inną zawartość cukru oraz pektyn. Dlatego ilością cukru należy się sugerować oceniając słodkość owoców). Do przygotowanych owoców wlać pół szklanki wody i zagotować. 33 g pektyny wymieszać z 1 szklanką cukru. Wsypać do gotujących się owoców i mieszać. Gotować od 3 do 5 minut. Wsypać pozostałą ilość cukru i gotować do całkowitego rozpuszczenia. Dodać łyżeczkę kwasku cytrynowego rozpuszczonego w małej ilości gorącej wody. Dokładnie wymieszać. Zebrać pianę i rozlać gorący dżem do słoików. Zaleca się pasteryzować dżem przez 20 min.
Pektyna amidowana należy do jednej z pektyn której możemy używać w codziennej diecie. Zjadamy ją praktycznie codziennie w owocach i nasionach. Najwięcej tego składnika występuje w pigwach, jabłkach, cytrusach itd. z których to owoców jest produkowana a raczej z ich skórek. Ostateczny produkt, czyli proszek nazywany pektyną ma kolor jasno żółty, jasno brązowy lub jasno szary.
Do przetworów domowych zaleca się pektynę amidowaną ponieważ ma większe właściwości żelujące co powoduje że nasze domowe przetwory niewiele odbiegają jakością od tych produkowanych na skalę przemysłową, a na pewno wiemy co jemy.
Wśród pektyn wyróżniamy zatem:
• E440a (i): pektyna;
• E440a (ii): pektynian sodu;
• E440a (iii): pektynian potasu;
• E440a (iv): pektynian amonu;
• E440b pektyna aminowana.
Zastosowanie pektyn w przetwórstwie żywności
Pektyny stanowią dodatek do żywności w takich produktach spożywczych, jak:
• marmolady extra,
• dżemy extra,
• galaretki owocowe,
• nadzienia cukiernicze
• sosy owocowe,
• soki i kompoty owocowe,
• wyroby czekoladowe i kakaowe,
• kremy do smarowania,
• produkty niskokaloryczne,
• nieprzetworzone ryby, skorupiaki i mięczaki łącznie z mrożonymi i głęboko mrożonymi,
• produkty żywnościowe dla niemowląt i małych dzieci,
• zbożowa żywność bezglutenowa.
Opis
- Wartość energetyczna
- 1070 kJ/ 256 kcal
- Tłuszcz
- 1,5 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone
- 0,5 g
- Węglowodany
- 33 g
- w tym cukry
- 30 g
- Błonnik
- 45 g
- Białko
- 5 g
- Sól
- 0,01 g
- Wartość odżywcza:
- Wartość odżywcza stanowi wartość poglądową podaną na podstawie producenta lub dostawcy.
Na terenie zakładu produkcyjnego konfekcjonowane są orzechy ziemne i inne orzechy, soja, sezam, gorczyca, zboża zawierające gluten, produkty zawierające dwutlenek siarki, laktozę, jaja oraz seler.
- Nie został poddany napromieniowaniu i jonizowaniu.
- Produkt nie zawiera i nie jest wyprodukowany z genetycznie zmodyfikowanych składników.
- Do bezpośredniego spożycia dla wszystkich grup konsumentów z wyjątkiem cierpiących na nietolerancję produktu
- Przechowywać w suchym, chłodnym nienasłonecznionym miejscu.
- Temperatura przechowywania nie powinna przekraczać 20°C, a wilgotność 75%

Przy dużych gramaturach worek zgrzewany lub wiązany. Mniejsze gramatury to opakowania doypack które są dobrym rozwiązaniem ponieważ umożliwiają kilkukrotne szczelne zamknięcie, co zabezpiecza produkt przed utratą jego właściwości. Są też stosowane worki bezbarwne zgrzewane. Wszystkie opakowania są dopuszczone do kontaktu z żywnością.