PEKTYNA 2KG

Kraj pochodzenia: Włochy

Rolpol Agra
4 Przedmioty
Zwijać się! tylko 4 produkty pozostawione w magazynie!
182,00 zł
Brutto

Guarantee Safe Checkout
Guarantee Safe Checkout
  Polityka bezpieczeństwa

(edytuj w module Customer Reassurance)

  Zasady dostawy

(edytuj w module Customer Reassurance)

  Zasady zwrotu

(edytuj w module Customer Reassurance)

Składniki: pektyna (E440ii), dekstroza.

Pektyna amidowana cytrusowa

NATURALNY PRODUKT ZAGĘSZCZAJĄCY

Przykładowy sposób użycia:

Przygotować 2 kg owoców i 1 kg cukru. (Należy pamiętać, że każdy owoc ma inną zawartość cukru oraz pektyn. Dlatego ilością cukru należy się sugerować oceniając słodkość owoców). Do przygotowanych owoców wlać pół szklanki wody i zagotować. 33 g pektyny wymieszać z 1 szklanką cukru. Wsypać do gotujących się owoców i mieszać. Gotować od 3 do 5 minut. Wsypać pozostałą ilość cukru i gotować do całkowitego rozpuszczenia. Dodać łyżeczkę kwasku cytrynowego rozpuszczonego w małej ilości gorącej wody. Dokładnie wymieszać. Zebrać pianę i rozlać gorący dżem do słoików. Zaleca się pasteryzować dżem przez 20 min.

Pektyna amidowana należy do jednej z pektyn której możemy używać w codziennej diecie. Zjadamy ją praktycznie codziennie w owocach i nasionach. Najwięcej tego składnika występuje w pigwach, jabłkach, cytrusach itd. z których to owoców jest produkowana a raczej z ich skórek. Ostateczny produkt, czyli proszek nazywany pektyną ma kolor jasno żółty, jasno brązowy lub jasno szary.

Do przetworów domowych zaleca się pektynę amidowaną ponieważ ma większe właściwości żelujące co powoduje że nasze domowe przetwory niewiele odbiegają jakością od tych produkowanych na skalę przemysłową, a na pewno wiemy co jemy.

Wśród pektyn wyróżniamy zatem:

• E440a (i): pektyna;

• E440a (ii): pektynian sodu;

• E440a (iii): pektynian potasu;

• E440a (iv): pektynian amonu;

• E440b pektyna aminowana.

Zastosowanie pektyn w przetwórstwie żywności

Pektyny stanowią dodatek do żywności w takich produktach spożywczych, jak:

• marmolady extra,

• dżemy extra,

• galaretki owocowe,

• nadzienia cukiernicze

• sosy owocowe,

• soki i kompoty owocowe,

• wyroby czekoladowe i kakaowe,

• kremy do smarowania,

• produkty niskokaloryczne,

• nieprzetworzone ryby, skorupiaki i mięczaki łącznie z mrożonymi i głęboko mrożonymi,

• produkty żywnościowe dla niemowląt i małych dzieci,

• zbożowa żywność bezglutenowa.

4 Przedmioty

Opis

Wartość energetyczna
1070 kJ/ 256 kcal
Tłuszcz
1,5 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone
0,5 g
Węglowodany
33 g
w tym cukry
30 g
Błonnik
45 g
Białko
5 g
Sól
0,01 g
Wartość odżywcza:
Wartość odżywcza stanowi wartość poglądową podaną na podstawie producenta lub dostawcy.

Na terenie zakładu produkcyjnego konfekcjonowane są orzechy ziemne i inne orzechy, soja, sezam, gorczyca, zboża zawierające gluten, produkty zawierające dwutlenek siarki, laktozę, jaja oraz seler.

  • Nie został poddany napromieniowaniu i jonizowaniu.
  • Produkt nie zawiera i nie jest wyprodukowany z genetycznie zmodyfikowanych składników.
  • Do bezpośredniego spożycia dla wszystkich grup konsumentów z wyjątkiem cierpiących na nietolerancję produktu
  • Przechowywać w suchym, chłodnym nienasłonecznionym miejscu.
  • Temperatura przechowywania nie powinna przekraczać 20°C, a wilgotność 75%
doypack-papier1.jpg

Przy dużych gramaturach worek zgrzewany lub wiązany. Mniejsze gramatury to opakowania doypack które są dobrym rozwiązaniem ponieważ umożliwiają kilkukrotne szczelne zamknięcie, co zabezpiecza produkt przed utratą jego właściwości. Są też stosowane worki bezbarwne zgrzewane. Wszystkie opakowania są dopuszczone do kontaktu z żywnością.

16 innych produktów w tej samej kategorii: