KOZIERADKA ZIARNO 1kg
Kraj pochodzenia: Egipt
(edytuj w module Customer Reassurance)
(edytuj w module Customer Reassurance)
(edytuj w module Customer Reassurance)
Składniki: kozieradka ziarno
Kozieradka znajduje w kuchni dość szerokie zastosowanie. Przede wszystkim uzyskana z nasion przyprawa stanowi jeden z podstawowych elementów tradycyjnej mieszanki curry. Oprócz tego można ją spotkać również w orientalnej kompozycji panch phoron, oraz bułgarskiej „soli barwionej” – czyli połączeniu kozieradki, czubrycy i kilku innych aromatycznych ziół. Liście i ziarna rośliny doskonale nadają się do dan mięsnych – jej ostry zapach skutecznie urozmaica drób (np. klasycznego [ kurczaka w sosie curry ] , cielęcinę, wołowinę oraz ryby (szczególnie tuńczyka lub makrelę). Przyprawa świetnie sprawdza się jako aromatyczny dodatek do mięsnych marynat. Kozieradką warto również doprawić zupy, sałatki, makarony, twarożki, dipy, dressingi i inne rodzaje sosów. Uzyskany z ziaren proszek ma także zastosowanie w cukiernictwie – szczypta kozieradki dodawana jest chociażby do chałwy. Oprócz tego przyprawę warto wykorzystać podczas pieczenia domowego chleba, a ze świeżych liści rośliny zaparzyć aromatyczną herbatę.
Opis
- Wartość energetyczna
- 1353 kJ/ 323 kcal
- Tłuszcz
- 6,4 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone
- 1,5 g
- Węglowodany
- 34 g
- w tym cukry
- 0 g
- Błonnik
- 25 g
- Białko
- 23 g
- Sól
- 0,17 g
Na terenie zakładu produkcyjnego konfekcjonowane są orzechy ziemne i inne orzechy, soja, sezam, gorczyca, zboża zawierające gluten, produkty zawierające dwutlenek siarki, laktozę, jaja oraz seler.
- Nie został poddany napromieniowaniu i jonizowaniu.
- Produkt nie zawiera i nie jest wyprodukowany z genetycznie zmodyfikowanych składników.
- Do bezpośredniego spożycia dla wszystkich grup konsumentów z wyjątkiem cierpiących na nietolerancję produktu
- Przechowywać w suchym, chłodnym nienasłonecznionym miejscu.
- Temperatura przechowywania nie powinna przekraczać 20°C, a wilgotność 75%

Przy dużych gramaturach worek zgrzewany lub wiązany. Mniejsze gramatury to opakowania doypack które są dobrym rozwiązaniem ponieważ umożliwiają kilkukrotne szczelne zamknięcie, co zabezpiecza produkt przed utratą jego właściwości. Są też stosowane worki bezbarwne zgrzewane. Wszystkie opakowania są dopuszczone do kontaktu z żywnością.