RYŻ CZERWONY 500G
Kraj pochodzenia: Kambodża
(edytuj w module Customer Reassurance)
(edytuj w module Customer Reassurance)
(edytuj w module Customer Reassurance)
Składniki: ryż czerwony
Aby ugotować czerwony ryż idealnie, warto postępować zgodnie z poniższymi wskazówkami:
1. Przed gotowaniem ryżu, warto go dokładnie przepłukać pod bieżącą wodą, aby pozbyć się nadmiaru skrobi oraz ewentualnych zanieczyszczeń.
2. Następnie, należy zalać ryż odpowiednią ilością wody. Proporcje mogą się różnić w zależności od odmiany ryżu, jednak zazwyczaj stosuje się proporcję 1:2, czyli na jedną część ryżu przypada dwie części wody.
3. Po zalaniu ryżu wodą, warto dodać szczyptę soli oraz ewentualnie inne przyprawy, takie jak np. liść laurowy czy ziele angielskie, które wzbogacą smak gotowanego ryżu.
4. Gotowanie ryżu czerwonego wymaga więcej czasu niż popularnego, białego ryżu, nie jest on pozbawiony osłonki i dlatego jest nieco twardszy. Należy pamiętać, że obróbka termiczna pozbawia produkt jego wartości odżywczych i ogranicza ilość zawartych w nim zdrowych substancji. Dlatego nie powinna też trwać zbyt długo. Gotowanie czerwonego ryżu powinno odbywać się na średnim ogniu, pod przykryciem. Warto pamiętać, że ryż nie powinien być mieszany podczas gotowania, gdyż może to spowodować, że stanie się kleisty.
5. Po upływie około 30-40 minut, gdy ryż wchłonie całą wodę, warto sprawdzić jego konsystencję. Jeśli jest jeszcze twardy, można dodać nieco więcej wody i gotować jeszcze przez kilka minut.
6. Gdy ryż osiągnie pożądaną konsystencję, należy zdjąć go z ognia i odstawić na kilka minut pod przykryciem, aby nabrał właściwych dla tej odmiany parametrów.
Opis
- Wartość energetyczna
- 1563 kJ/ 368 kcal
- Tłuszcz
- 2,4 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone
- 0,2 g
- Węglowodany
- 80 g
- w tym cukry
- 0,3 g
- Błonnik
- 3,4 g
- Białko
- 6,7 g
- Sól
- 0 g
- Wartość odżywcza:
- Wartość odżywcza stanowi wartość poglądową podaną na podstawie producenta lub dostawcy.
Na terenie zakładu produkcyjnego konfekcjonowane są orzechy ziemne i inne orzechy, soja, sezam, gorczyca, zboża zawierające gluten, produkty zawierające dwutlenek siarki, laktozę, jaja oraz seler.
- Nie został poddany napromieniowaniu i jonizowaniu.
- Produkt nie zawiera i nie jest wyprodukowany z genetycznie zmodyfikowanych składników.
- Do bezpośredniego spożycia dla wszystkich grup konsumentów z wyjątkiem cierpiących na nietolerancję produktu
- Przechowywać w suchym, chłodnym nienasłonecznionym miejscu.
- Temperatura przechowywania nie powinna przekraczać 20°C, a wilgotność 75%

Przy dużych gramaturach worek zgrzewany lub wiązany. Mniejsze gramatury to opakowania doypack które są dobrym rozwiązaniem ponieważ umożliwiają kilkukrotne szczelne zamknięcie, co zabezpiecza produkt przed utratą jego właściwości. Są też stosowane worki bezbarwne zgrzewane. Wszystkie opakowania są dopuszczone do kontaktu z żywnością.