RYŻ ARBORIO DO RISOTTO 500g.
Kraj pochodzenia: Włochy
(edytuj w module Customer Reassurance)
(edytuj w module Customer Reassurance)
(edytuj w module Customer Reassurance)
Składniki: ryż arborio
Ryż arborio to wyjątkowa odmiana ryżu o lekko zaokrąglonych ziarnach, idealnie nadająca się do risotto, tradycyjnej włoskiej potrawy, serwowanej w północnych regionach tego kraju. Dzięki szerokim, pękatym ziarnom doskonale łączy się z różnymi przyprawami i wchłania ich smak. Odpowiednio ugotowany pozostaję w środku al dente, a jego zewnętrzna warstwa wręcz rozpływa się podczas jedzenia. Podstawowa wersja risotto to podsmażamy na oliwie ryż arborio, następnie gotowany na wolnym ogniu w bulionie, do którego można dodać białego wina. Aby uzyskać kremową konsystencję i aksamitny smak, płyn należy dodawać stopniowo i często mieszać.
UWAGA! Ryżu arborio nie można płukać przed gotowaniem, ponieważ możemy pozbawić go skrobi, która tworzy charakterystyczny gęsty sos.
Opis
- Wartość energetyczna
- 1524 kJ/359 kcal
- Tłuszcz
- 1,4 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone
- 0,1 g
- Węglowodany
- 79,8 g
- w tym cukry
- 0,2 g
- Błonnik
- 0,6 g
- Białko
- 6,8 g
- Sól
- 0 g
- Wartość odżywcza:
- Wartość odżywcza stanowi wartość poglądową podaną na podstawie producenta lub dostawcy.
Na terenie zakładu produkcyjnego konfekcjonowane są orzechy ziemne i inne orzechy, soja, sezam, gorczyca, zboża zawierające gluten, produkty zawierające dwutlenek siarki, laktozę, jaja oraz seler.
- Nie został poddany napromieniowaniu i jonizowaniu.
- Produkt nie zawiera i nie jest wyprodukowany z genetycznie zmodyfikowanych składników.
- Do bezpośredniego spożycia dla wszystkich grup konsumentów z wyjątkiem cierpiących na nietolerancję produktu
- Przechowywać w suchym, chłodnym nienasłonecznionym miejscu.
- Temperatura przechowywania nie powinna przekraczać 20°C, a wilgotność 75%

Przy dużych gramaturach worek zgrzewany lub wiązany. Mniejsze gramatury to opakowania doypack które są dobrym rozwiązaniem ponieważ umożliwiają kilkukrotne szczelne zamknięcie, co zabezpiecza produkt przed utratą jego właściwości. Są też stosowane worki bezbarwne zgrzewane. Wszystkie opakowania są dopuszczone do kontaktu z żywnością.