RYŻ BRĄZOWY 20KG
Kraj pochodzenia: Kambodża
(edytuj w module Customer Reassurance)
(edytuj w module Customer Reassurance)
(edytuj w module Customer Reassurance)
Składniki: ryż brązowy
Ziarna ryżu brązowego (inaczej naturalnego) pozbawia się jedynie niejadalnej łuski, jest więc praktycznie nieoczyszczony. Jest on produktem zdecydowanie bardziej wartościowym niż ryż biały. Ma również niższy indeks glikemiczny (dzięki wyższej zawartości błonnika). Ryż brązowy gotuje się dłużej niż ryż biały - potrzeba do tego około 30-35 minut. Brązowy ryż ma specyficzny, odrobinę mocniejszy od białego smak i aromat. Wykorzystuje się go tak samo, jak jego oczyszczonego krewniaka, tj. np. jako dodatek do dań obiadowych, potraw kuchni orientalnej, do farszów, sałatek itd. Nadaje niepowtarzalny charakter również deserom. Jeśli chcemy przygotować w domu własne mleko ryżowe czy ryżową mąkę, warto wykorzystać do tego właśnie ryż brązowy, gdyż otrzymamy w ten sposób produkt zdecydowanie bardziej wartościowy. Ryż brązowy jest źródłem węglowodanów skrobiowych, dostarcza białka, tłuszczu, witamin z grupy B, błonnika i minerałów.
Opis
- Wartość energetyczna
- 1477 kJ/ 353 kcal
- Tłuszcz
- 1,9 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone
- 0,5 g
- Węglowodany
- 76,8 g
- w tym cukry
- 0,8 g
- Błonnik
- 8,7 g
- Białko
- 7,1 g
- Sól
- 0,01 g
- Wartość odżywcza:
- Wartość odżywcza stanowi wartość poglądową podaną na podstawie producenta lub dostawcy.
Na terenie zakładu produkcyjnego konfekcjonowane są orzechy ziemne i inne orzechy, soja, sezam, gorczyca, zboża zawierające gluten, produkty zawierające dwutlenek siarki, laktozę, jaja oraz seler.
- Nie został poddany napromieniowaniu i jonizowaniu.
- Produkt nie zawiera i nie jest wyprodukowany z genetycznie zmodyfikowanych składników.
- Do bezpośredniego spożycia dla wszystkich grup konsumentów z wyjątkiem cierpiących na nietolerancję produktu
- Przechowywać w suchym, chłodnym nienasłonecznionym miejscu.
- Temperatura przechowywania nie powinna przekraczać 20°C, a wilgotność 75%

Przy dużych gramaturach worek zgrzewany lub wiązany. Mniejsze gramatury to opakowania doypack które są dobrym rozwiązaniem ponieważ umożliwiają kilkukrotne szczelne zamknięcie, co zabezpiecza produkt przed utratą jego właściwości. Są też stosowane worki bezbarwne zgrzewane. Wszystkie opakowania są dopuszczone do kontaktu z żywnością.