KOLENDRA CAŁA 100G
Kraj pochodzenia: Polska
(edytuj w module Customer Reassurance)
(edytuj w module Customer Reassurance)
(edytuj w module Customer Reassurance)
Składniki: Kolendra Ziarno
Kolendra najczęściej znajduje zastosowanie jako dodatek do curry, gdzie dodana jest w postaci grubo zmielonej zwłaszcza w Indiach-dzięki czemu uzyskuję się chrupiącą konsystencję. Ziarna mogą być również dodatkiem aromatyzującym gulasze i zupy. Dobrze komponują się także z wędzonym mięsem i dziczyzną. Kolendra jest jednym ze składników mieszanki przyprawowej garam masala, przypraw do marynat, wykorzystywana jest również jako dodatek do ciast i innych produktów piekarniczych.
Kolendra jest nieodzowną przyprawą do potraw z jagnięciny, z mięsa koźlego, a także wszelakich nadziewek i farszów. Idealna do przyprawiania greckich potraw oraz egipskich przekąsek. Doskonale komponuję się z szynką i wieprzowiną, zwłaszcza gdy do potrawy dodana jest pomarańcza.
Kolendra nadaję niepowtarzalny smak daniom rybnym, wtarta w kurczaka lub rybę utworzy pyszną aromatyczną skórkę. Niezwykły smak uzyskamy smażąc kilka nasion kolendry z kiełbasą.
Smak kolendry w postaci nasion jest odmienny od smaku liści – delikatny, słodkawy, współgra z cytrusowym zapachem. Ziarna wykorzystywane są jako dodatek do dań słodkich, na przykład pierników, ciast z przyprawami korzennymi. Aby wydobyć mocny aromat, należy podgrzać ziarna, a następnie utrzeć je w moździerzu, aby uwolnić olejki eteryczne.
Właściwości smakowe kolendry są najlepiej zachowane, jeśli dodawana jest do potraw świeża. Ziarna kolendry najlepiej kupować w całości i samodzielnie mielić, sproszkowana kolendra zdecydowanie szybciej traci swoje walory zapachowe.
Kolendrę należy dodawać do potrwa bezpośrednio przed podaniem lub tuż przed zakończeniem gotowania czy smażenia. Dodane na początku gotowania liście trącą na intensywności smaku i aromatu.
Opis
- Wartość energetyczna
- 1245 kJ / 298 kcal
- Tłuszcz
- 14,6 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone
- 1 g
- Węglowodany
- 55 g
- w tym cukry
- 0 g
- Białko
- 12,4 g
- Sól
- 0,1 g
- Wartość odżywcza:
- Wartość odżywcza stanowi wartość poglądową podaną na podstawie producenta lub dostawcy.
Na terenie zakładu produkcyjnego konfekcjonowane są orzechy ziemne i inne orzechy, soja, sezam, gorczyca, zboża zawierające gluten, produkty zawierające dwutlenek siarki, laktozę, jaja oraz seler.
- Nie został poddany napromieniowaniu i jonizowaniu.
- Produkt nie zawiera i nie jest wyprodukowany z genetycznie zmodyfikowanych składników.
- Do bezpośredniego spożycia dla wszystkich grup konsumentów z wyjątkiem cierpiących na nietolerancję produktu
- Przechowywać w suchym, chłodnym nienasłonecznionym miejscu.
- Temperatura przechowywania nie powinna przekraczać 20°C, a wilgotność 75%

Przy dużych gramaturach worek zgrzewany lub wiązany. Mniejsze gramatury to opakowania doypack które są dobrym rozwiązaniem ponieważ umożliwiają kilkukrotne szczelne zamknięcie, co zabezpiecza produkt przed utratą jego właściwości. Są też stosowane worki bezbarwne zgrzewane. Wszystkie opakowania są dopuszczone do kontaktu z żywnością.