SOCZEWICA ZIELONA 10KG
Kraj pochodzenia: Kazachstan
(edytuj w module Customer Reassurance)
(edytuj w module Customer Reassurance)
(edytuj w module Customer Reassurance)
Składniki: soczewica zielona
Jest rośliną która z powodzeniem może zastępować mięso w diecie wegetarian. Poza tym soczewica posiada cenne składniki odżywcze takie jak wapń, żelazo, beta-karoten, magnez, potas, fosfor, witaminę A i PP oraz witaminy z grupy B, jest bogata w błonnik.
Soczewica zielona odznacza się bardzo delikatnym smakiem, po ugotowaniu nie rozpada się, lecz zachowuje sypkość. Na jej bazie można przygotować pasty kanapkowe, farsz do pierogów lub krokietów. Dobrze komponuje się z sałatkami.
Soczewicę zieloną trzeba jedynie opłukać i gotować przez koło 30 minut, zaleca się solić dopiero pod koniec gotowania (około 10 minut przed jego zakończeniem) z dwóch powodów. Późniejsze solenie zapobiegnie stwardnieniu ziaren (co ma wpływ na walory smakowe) i zapobiega utracie białka.
Ziarno soczewicy można przechowywać rok. W tym czasie jej kolor może się zmieniać, natomiast nie wpływa to na zmianę właściwości oraz smaku. Ugotowaną soczewicę można przechowywana w lodówce przez tydzień.
Opis
- Wartość energetyczna
- 1140 kJ/ 341 kcal
- Tłuszcz
- 3,0 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone
- 0,45 g
- Węglowodany
- 48,6 g
- w tym cukry
- 1,1 g
- Błonnik
- 8,9 g
- Białko
- 25,4 g
- Sól
- 0,005 g
- Wartość odżywcza:
- Wartość odżywcza stanowi wartość poglądową podaną na podstawie producenta lub dostawcy.
Na terenie zakładu produkcyjnego konfekcjonowane są orzechy ziemne i inne orzechy, soja, sezam, gorczyca, zboża zawierające gluten, produkty zawierające dwutlenek siarki, laktozę, jaja oraz seler.
- Nie został poddany napromieniowaniu i jonizowaniu.
- Produkt nie zawiera i nie jest wyprodukowany z genetycznie zmodyfikowanych składników.
- Do bezpośredniego spożycia dla wszystkich grup konsumentów z wyjątkiem cierpiących na nietolerancję produktu
- Przechowywać w suchym, chłodnym nienasłonecznionym miejscu.
- Temperatura przechowywania nie powinna przekraczać 20°C, a wilgotność 75%

Przy dużych gramaturach worek zgrzewany lub wiązany. Mniejsze gramatury to opakowania doypack które są dobrym rozwiązaniem ponieważ umożliwiają kilkukrotne szczelne zamknięcie, co zabezpiecza produkt przed utratą jego właściwości. Są też stosowane worki bezbarwne zgrzewane. Wszystkie opakowania są dopuszczone do kontaktu z żywnością.