PIEPRZ KUBEBA 250G
Kraj pochodzenia: Indonezja
(edytuj w module Customer Reassurance)
(edytuj w module Customer Reassurance)
(edytuj w module Customer Reassurance)
Składniki: pieprz kubeba
Pieprz kubeba stosowany jest przede wszystkim jako przyprawa kulinarna do aromatyzacji dań kuchni indonezyjskiej. Doskonale komponuje się z mieszankami typu curry, podkreśla smak potraw mięsnych (duszonych i pieczonych), wszelkiego rodzaju serów (żółtych i twarogowych), jak również mieszanek warzywnych. Może być wykorzystywany w zastępstwie pieprzu czarnego i białego przy produkcji domowych wędlin i pasztetów, nadaje też egzotycznego posmaku domowym chipsom i frytkom. Dodawany do zup i sałatek zastępuje ziele angielskie.Pieprz kubeba, nazywany również pieprzem jawajskim, to owoc rośliny z rodziny pieprzowatych występującej na wyspie Jawa, Sri Lance oraz obficie porastającej obszar całej Indonezji. W porównaniu do używanego powszechnie owocu pieprzowca jest dużo większy - rozmiarami przypomina ziarna ziela angielskiego, a każda kuleczka zakończona jest charakterystycznym ogonkiem stanowiącym pozostałość szypułki. Pozostaje również nieco odmienny w smaku: jest pikantniejszy i zarazem posiada znacznie głębszą, żywiczną nutę. Pieprz kubeba zbierany jest zanim dojrzeje i suszony na słońcu tak długo, aż zmieni kolor na ciemny brąz, a wysuszona skórka utworzy charakterystyczne zmarszczki.
Na terenie zakładu produkcyjnego konfekcjonowane są orzechy ziemne i inne orzechy, soja, sezam, gorczyca, zboża zawierające gluten, produkty zawierające dwutlenek siarki, laktozę, jaja oraz seler.
- Nie został poddany napromieniowaniu i jonizowaniu.
- Produkt nie zawiera i nie jest wyprodukowany z genetycznie zmodyfikowanych składników.
- Do bezpośredniego spożycia dla wszystkich grup konsumentów z wyjątkiem cierpiących na nietolerancję produktu
- Przechowywać w suchym, chłodnym nienasłonecznionym miejscu.
- Temperatura przechowywania nie powinna przekraczać 20°C, a wilgotność 75%

Przy dużych gramaturach worek zgrzewany lub wiązany. Mniejsze gramatury to opakowania doypack które są dobrym rozwiązaniem ponieważ umożliwiają kilkukrotne szczelne zamknięcie, co zabezpiecza produkt przed utratą jego właściwości. Są też stosowane worki bezbarwne zgrzewane. Wszystkie opakowania są dopuszczone do kontaktu z żywnością.