OREGANO 250G
Kraj pochodzenia: Turcja
(edytuj w module Customer Reassurance)
(edytuj w module Customer Reassurance)
(edytuj w module Customer Reassurance)
Składniki: Oregano 100%
Mocno aromatyczne 100% OREGANO
Oregano jest ważnym ziołem w kuchni. Do zaakcentowania aromatu i smaku potraw używa się liści, które mogą mieć lepszy smak w postaci suszonej niż świeżej. Oregano zazwyczaj stosujemy do sosów, pizzy, przyprawiania mięs, sałatek. W północnych Włoszech zioło to stosowane jest od wieków i najczęściej używane jest z pieczonymi, smażonymi lub grillowanymi warzywami, mięsem i rybami. W przeciwieństwie do większości włoskich ziół, oregano dobrze się łączy z ostrymi potrawami. Jest składnikiem ziół prowansalskich.
W kuchni tureckiej, oregano jest stosowany głównie do poprawy smaku i aromatu mięsa, zwłaszcza mięsa baraniego i jagnięcego. W grill barach i kebab restauracjach, można je zazwyczaj znaleźć na stole, razem z papryką, solą i pieprzem.
Przepis na ryż w pięciu ziołach.
Składniki.
225g ryżu
sól
50g masła
2 łyżki szczypiorku posiekanego
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
szczypta suszonego tymianku
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka posiekanej mięty
zmielony pieprz naturalny
Do przybrania gałązki mięty i tymianku
Przyrządzanie
Ryż gotować w 600ml wrzącej, osolonej wody przez 15-20 minut, aż zmięknie. Tuż przed ugotowaniem ryżu, w małym rondelku stopić masło, a potem dodać zioła. Ryż polać przygotowaną masą ziołowo-maślaną, starannie wymieszać. Sprawdzić smak potrawy, przybrać gałązkami mięty i tymianku. Szybko podawać.
Opis
- Wartość energetyczna
- 1829 kJ/ 436 kcal
- Tłuszcz
- 4,3 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone
- 1,6 g
- Węglowodany
- 69 g
- w tym cukry
- 4,1 g
- Błonnik
- 43 g
- Białko
- 9 g
- Sól
- 0,025 g
Na terenie zakładu produkcyjnego konfekcjonowane są orzechy ziemne i inne orzechy, soja, sezam, gorczyca, zboża zawierające gluten, produkty zawierające dwutlenek siarki, laktozę, jaja oraz seler.
- Nie został poddany napromieniowaniu i jonizowaniu.
- Produkt nie zawiera i nie jest wyprodukowany z genetycznie zmodyfikowanych składników.
- Do bezpośredniego spożycia dla wszystkich grup konsumentów z wyjątkiem cierpiących na nietolerancję produktu
- Przechowywać w suchym, chłodnym nienasłonecznionym miejscu.
- Temperatura przechowywania nie powinna przekraczać 20°C, a wilgotność 75%

Przy dużych gramaturach worek zgrzewany lub wiązany. Mniejsze gramatury to opakowania doypack które są dobrym rozwiązaniem ponieważ umożliwiają kilkukrotne szczelne zamknięcie, co zabezpiecza produkt przed utratą jego właściwości. Są też stosowane worki bezbarwne zgrzewane. Wszystkie opakowania są dopuszczone do kontaktu z żywnością.