SZAŁWIA HISZPAŃSKA NASIONA 250G
Kraj pochodzenia: Paragwaj
(edytuj w module Customer Reassurance)
(edytuj w module Customer Reassurance)
(edytuj w module Customer Reassurance)
Składniki: szałwia hiszpańska
Przygotowanie posiłku z użyciem nasion chia nie jest skomplikowane. Można je spożywać bezpośrednio np. dodając do owsianki lub po odpowiedniej obróbce. Nie zaleca się jednak używania szałwii hiszpańskiej w propozycjach dań na ciepło ze względu na utratę swoich cennych właściwości podczas obróbki termicznej oraz możliwość powstania szkodliwych związków. Aby jak najlepiej wykorzystać zawarte w chia substancje odżywcze warto namoczyć je wcześniej lub zmielić bezpośrednio przed spożyciem. Dzięki właściwości wiązania wody szałwia hiszpańska doskonale sprawdzi się jako zagęszczacz do puddingów, sosów lub dżemów. Dodanie nasion szałwii hiszpańskiej do produktów często zwiększa ich walory estetyczne.
Mimo wielu pozytywnych właściwości nasion chia należy zwrócić uwagę na ilość ich spożycia. Zaleca się, aby dzienne spożycie szałwii hiszpańskiej nie przekraczało 15 g na dobę, czyli około 1,5 łyżki stołowej.
Nasion nie należy poddawać obróbce termicznej w temperaturze powyżej 120 stopni.
Opis
- Wartość energetyczna
- 1839 kJ/446 kcal
- Tłuszcz
- 31 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone
- 3,3 g
- Węglowodany
- 7,7 g
- w tym cukry
- 0 g
- Błonnik
- 34 g
- Białko
- 17 g
- Sól
- 0,04 g
- Wartość odżywcza:
- Wartość odżywcza stanowi wartość poglądową podaną na podstawie producenta lub dostawcy.
Na terenie zakładu produkcyjnego konfekcjonowane są orzechy ziemne i inne orzechy, soja, sezam, gorczyca, zboża zawierające gluten, produkty zawierające dwutlenek siarki, laktozę, jaja oraz seler.
- Nie został poddany napromieniowaniu i jonizowaniu.
- Produkt nie zawiera i nie jest wyprodukowany z genetycznie zmodyfikowanych składników.
- Do bezpośredniego spożycia dla wszystkich grup konsumentów z wyjątkiem cierpiących na nietolerancję produktu
- Przechowywać w suchym, chłodnym nienasłonecznionym miejscu.
- Temperatura przechowywania nie powinna przekraczać 20°C, a wilgotność 75%

Przy dużych gramaturach worek zgrzewany lub wiązany. Mniejsze gramatury to opakowania doypack które są dobrym rozwiązaniem ponieważ umożliwiają kilkukrotne szczelne zamknięcie, co zabezpiecza produkt przed utratą jego właściwości. Są też stosowane worki bezbarwne zgrzewane. Wszystkie opakowania są dopuszczone do kontaktu z żywnością.