Tymianek (thymus vulgaris)

Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 5 dni
Cena: 1,85 zł 1.85
ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Ocena: 0
Producent: RolPol Agra
Kod produktu: 401390

Opis

 

 

Zastosowanie tymianku w kuchni

Tymianek to przyprawa, która znajduje w kuchni bardzo szerokie zastosowanie. Ziele dodawane jest do wielu kulinarnych specjałów z różnych zakątków świata. Liście rośliny na pewno stanowią smakowy dodatek do dań francuskich, włoskich oraz greckich. Tymianek bardzo dobrze komponuje się z drobiem, wołowiną, wieprzowiną, jagnięciną, nabiałem, a także z makaronami. Idealnie sprawdza się do orzeźwienia potraw o dość cierpkim i monotonnym smaku. Świetnie smakuje również w połączeniach z rybami, pomidorami, majonezem, cebulą, brokułami, szparagami, fasolą, marchwią, papryką, ziemniakami i czosnkiem. Tymianek warto również dodać do domowego pasztetu oraz chleba. Oprócz tego liście zioła na pewno doskonale urozmaicą zupy (np. krem z marchwi i soczewicy) i sosy gulaszowe. Niewielka ilość zioła przełamie słodycz niektórych deserów. Tymianek może posłużyć do dekoracji dań.

Wskazówka: Tymianek suszony lub świeży należy dodawać do potraw pod koniec gotowania, aby zminimalizować straty witamin oraz aromatu zioła.

Tymiane powinien być obecny w:

• Gulasz warzywny

• Leczo

• Kurczak pieczony w ziołach

• Duszone żeberka

• Pasztet drobiowy

• Pizza z salami

• Zupa krem z pietruszki

• Ratatouille

• Zupa krem z pomidorów

• Tymiankowy majonez

• Krem kalafiorowy

• Pieczony łosoś

Przepis na soczysty schab pieczony w ziołach

Składniki Schab surowy – 1 kg Wino białe wytrawne – 1/2 szklanki Woda – 1/2 szklanki Oregano suszone – 1 łyżeczka Tymianek suszony – 1 łyżeczka Rozmaryn suszony – 1 łyżeczka Majeranek suszony – 1 łyżeczka Kolendra ziarna – 1 łyżeczka Liść laurowy – 3 listki Sól – 1 łyżeczka Pieprz czarny – 1 łyżeczka Sos sojowy – 1 łyżeczka Musztarda – 1 łyżka Ocet jabłkowy – 3 łyżki Czosnek – 5 ząbków

Sposób przygotowania: Schab oczyścić z ewentualnych błonek i opłukać. Liść laurowy pokruszyć, ziarna kolendry rozetrzeć w moździerzu (jeśli ktoś nie posiada moździerza ziarna wystarczy rozetrzeć łyżką lub bokiem noża), ząbki czosnku rozgnieść. Schab natrzeć solą. Do naczynia w którym będzie się marynowało mięso wlać wodę oraz wino, następnie dodać pozostałe składniki marynaty i dokładnie wymieszać. Mięso zanurzyć w marynacie, przykryć i umieścić w lodówce na 24-48 h (w razie konieczności wystarczy kilka godzin). Po tym czasie schab wyciągnąć z marynaty i obsmażyć krótko na patelni z nieprzywierającą powłoką (nie trzeba dodawać tłuszczu). Włożyć do naczynia żaroodpornego, podlać wodą (wystarczy ½ szklanki) i wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec bez przykrycia przez 60-70 min. Schab smakuje świetnie na gorąco do obiadu lub po wystudzeniu zamiast wędliny do kanapek.

Dane techniczne

Składniki tymianek
Sposób przechowywania Przechowywać w suchym,chłodnym miejscu
Możliwa obecność glutenu, selera, grochu, sezamu, arachidów, soi, orzechów, gorczycy.

Opinie o produkcie (0)

Produkt dnia
Posypka Kolorowa Kreseczki
Posypka Kolorowa Kreseczki
2,50 zł
Posypka Niebieska Maczek
Posypka Niebieska Maczek
2,20 zł
Posypka Pomarańczowa Maczek
Posypka Pomarańczowa Maczek
2,20 zł
Posypka Różowa Maczek
Posypka Różowa Maczek
2,20 zł
Soczewica Brązowa
Soczewica Brązowa
3,00 zł
Soczewica Czerwona
Soczewica Czerwona
3,50 zł
Soczewica Zielona
Soczewica Zielona
3,50 zł
Hibiskus Kwiat
Hibiskus Kwiat
2,90 zł
Zioła Dziadka Roberta
Zioła Dziadka Roberta
2,16 zł
Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl