Tymianek (thymus vulgaris)

Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 5 dni
Cena: 1,85 zł 1.85
ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Ocena: 0
Producent: RolPol Agra
Kod produktu: 401390

Opis

 

 

Zastosowanie tymianku w kuchni

Tymianek to przyprawa, która znajduje w kuchni bardzo szerokie zastosowanie. Ziele dodawane jest do wielu kulinarnych specjałów z różnych zakątków świata. Liście rośliny na pewno stanowią smakowy dodatek do dań francuskich, włoskich oraz greckich. Tymianek bardzo dobrze komponuje się z drobiem, wołowiną, wieprzowiną, jagnięciną, nabiałem, a także z makaronami. Idealnie sprawdza się do orzeźwienia potraw o dość cierpkim i monotonnym smaku. Świetnie smakuje również w połączeniach z rybami, pomidorami, majonezem, cebulą, brokułami, szparagami, fasolą, marchwią, papryką, ziemniakami i czosnkiem. Tymianek warto również dodać do domowego pasztetu oraz chleba. Oprócz tego liście zioła na pewno doskonale urozmaicą zupy (np. krem z marchwi i soczewicy) i sosy gulaszowe. Niewielka ilość zioła przełamie słodycz niektórych deserów. Tymianek może posłużyć do dekoracji dań.

Wskazówka: Tymianek suszony lub świeży należy dodawać do potraw pod koniec gotowania, aby zminimalizować straty witamin oraz aromatu zioła.

Tymiane powinien być obecny w:

• Gulasz warzywny

• Leczo

• Kurczak pieczony w ziołach

• Duszone żeberka

• Pasztet drobiowy

• Pizza z salami

• Zupa krem z pietruszki

• Ratatouille

• Zupa krem z pomidorów

• Tymiankowy majonez

• Krem kalafiorowy

• Pieczony łosoś

Przepis na soczysty schab pieczony w ziołach

Składniki Schab surowy – 1 kg Wino białe wytrawne – 1/2 szklanki Woda – 1/2 szklanki Oregano suszone – 1 łyżeczka Tymianek suszony – 1 łyżeczka Rozmaryn suszony – 1 łyżeczka Majeranek suszony – 1 łyżeczka Kolendra ziarna – 1 łyżeczka Liść laurowy – 3 listki Sól – 1 łyżeczka Pieprz czarny – 1 łyżeczka Sos sojowy – 1 łyżeczka Musztarda – 1 łyżka Ocet jabłkowy – 3 łyżki Czosnek – 5 ząbków

Sposób przygotowania: Schab oczyścić z ewentualnych błonek i opłukać. Liść laurowy pokruszyć, ziarna kolendry rozetrzeć w moździerzu (jeśli ktoś nie posiada moździerza ziarna wystarczy rozetrzeć łyżką lub bokiem noża), ząbki czosnku rozgnieść. Schab natrzeć solą. Do naczynia w którym będzie się marynowało mięso wlać wodę oraz wino, następnie dodać pozostałe składniki marynaty i dokładnie wymieszać. Mięso zanurzyć w marynacie, przykryć i umieścić w lodówce na 24-48 h (w razie konieczności wystarczy kilka godzin). Po tym czasie schab wyciągnąć z marynaty i obsmażyć krótko na patelni z nieprzywierającą powłoką (nie trzeba dodawać tłuszczu). Włożyć do naczynia żaroodpornego, podlać wodą (wystarczy ½ szklanki) i wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec bez przykrycia przez 60-70 min. Schab smakuje świetnie na gorąco do obiadu lub po wystudzeniu zamiast wędliny do kanapek.

Dane techniczne

Składniki tymianek
Sposób przechowywania Przechowywać w suchym,chłodnym miejscu
Możliwa obecność glutenu, selera, grochu, sezamu, arachidów, soi, orzechów, gorczycy.

Opinie o produkcie (0)

Produkt dnia
Czarnuszka
Czarnuszka
4,00 zł
Fasola orzełek
Fasola orzełek
4,40 zł 2,52 zł
Orzech Ziemny Karmelizowany
Orzech Ziemny Karmelizowany
2,80 zł
Orzechy Ziemne w papryce
Orzechy Ziemne w papryce
3,00 zł
Soczewica Brązowa
Soczewica Brązowa
3,00 zł
Soczewica Czerwona
Soczewica Czerwona
3,50 zł
Soczewica Zielona
Soczewica Zielona
3,50 zł
Orzechy laskowe w karmelu
Orzechy laskowe w karmelu
3,78 zł
Orzechy nerkowca w karmelu
Orzechy nerkowca w karmelu
3,78 zł
Migdał prażony w karmelu
Migdał prażony w karmelu
4,50 zł
Orzechy ziemne barbecue
Orzechy ziemne barbecue
3,00 zł
Zioła Dziadka Roberta
Zioła Dziadka Roberta
2,16 zł
Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl