
Soczewica Zielona
Opis
Ciekawostki.
Soczewica zielona po ugotowaniu ma delikatny smak zachowuje sypkość ,ziarenka się nie rozpadają. Można przygotować na jej bazie pasty kanapkowe lub farsz do pierogów czy krokietów. Dobrze komponuje się z sałatkami. Z powodzeniem może zastępować mięso w diecie wegetarian.
W przeciwieństwie do fasoli jest lekkostrawna i może być spożywana codziennie.
Składniki:
2 i ½ szklanki wywaru z kurczaka 1/4 łyżeczki kurkumy 1 szklanka zielonej soczewicy 1 łyżeczka rozgniecionych nasion kminku 3 drobno posiekane cebule 4 ząbki czosnku posiekana świeża kolendra do posypania 5 łyżek stołowych oliwy sól i mielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Soczewicę w garnku zalewamy zimną wodą. Gotujemy na dużym ogniu 10 minut. Rozgniatamy na „papkę" ubijakiem do ziemniaków lub blenderem. 3 łyżki stołowe oliwy rozgrzewamy na patelni i smażymy 2 cebule z pokrojonym w drobne plasterki czosnkiem , kminkiem i kurkumą przez 3 minuty , cały czas mieszając . Dodać soczewicę , i wywar. Doprowadzamy do wrzenia , zmniejszamy ogień , i gotujemy na małym ogniu przez 20 minut , aż soczewica zmięknie. Doprawiamy solą, pieprzem do smaku. Na pozostałej oliwie podsmażamy cebulkę, aż uzyska złoty kolor. Rozlewamy zupę do miseczek, posypujemy cebulką i świeżą kolendrą. Podajemy z pieczywem...
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna 1318 kJ/315 kcal
Tłuszcz 1,9 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 0,2 g
Węglowodany 45,7 g
Cukry 1,2 g
Białko 24,4 g
Sól 0,03 g
Dane techniczne
Składniki | soczewica zielona |
Sposób przechowywania | Przechowywać w suchym miejscu |
Możliwa obecność | Glutenu, selera, grochu, sezamu, arachidów, soi, orzechów, gorczycy. |
Opinie o produkcie (0)











