
Soczewica Czerwona
Opis
Ciekawostki:
Z powodzeniem może zastępować mięso w diecie wegetarian. Ma delikatny, słodkawy smak i łatwo się rozgotowuje, dzięki czemu można z niej uzyskać konsystencję kremu lub puree.
Składniki:
1 szklanka soczewicy czerwonej, 3 marchewki, 1 szklanka ryżu basmati, 2 niewielkie cebule czerwone, 3 ząbki czosnku, kilka pieczarek, 100 g koncentratu pomidorowego, 10 łyżeczek pasty z suszonych pomidorów (czyli zmiksowanych suszonych pomidorów), zioła i przyprawy, 1 pęczek posiekanej natki pietruszki, kurkuma, majeranek, zioła prowansalskie, sos sojowy, oliwa z oliwek.
Przygotowanie:
Ryż mocno przepłukujemy pod bieżącą wodą, a następnie gotujemy go ok. 15-20 minut dodając odrobinę oliwy (1 część ryżu : 2 części wody). Cebulę obieramy, drobno kroimy i szklimy w oliwie wymieszanej z wodą. Gdy cebula się zeszkli dodajemy do niej mocno przepłukaną soczewicę, zalewamy wszystko wodą i dusimy. W tym czasie myjemy i obieramy marchew i trzemy ją na tarce (tzw. duże oczka). Dorzucamy do soczewicy, mieszamy i pozostawiamy w woku już bez przykrycia, dolewając ewentualnie wody. Kiedy soczewica będzie już duszona/ gotowana przez ok. 15 minut, dodajemy zioła i przyprawy (wszystko za wyjątkiem natki pietruszki), przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, obrane i pokrojone pieczarki, koncentrat pomidorowy i pastę z suszonych pomidorów. Oczywiście możemy dolać też odrobinę wody w celu uzyskania oczekiwanej konsystencji. Całość powinna pozostać na kuchence jeszcze przez jakieś 5 minut. Po zakończeniu duszenia dorzucamy natkę pietruszki, dokładnie mieszamy i podajemy z ryżem. Tu znajdziesz jeszcze inne przepisy na tanie i zdrowe obiady.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna 1499 kJ/358 kcal
Tłuszcz 2,17 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 0,38 g
Węglowodany 63,1 g
Cukry 2,03 g
Błonnik 10,8 g
Białko 23,91 g
Sól 0,02 g
Składniki mineralne i witaminy:
Żelazo 7,39 mg, magnez 59 mg, fosfor 294 mg, potas 668 mg, cynk 3,6 mg, witamina C 1,7 mg, niacyna 1,495 mg, tianina 0,51 mg
Dane techniczne
Składniki | soczewica czerwona |
Sposób przechowywania | Przechowywać w suchym miejscu |
Możliwa obecność | Glutenu, selera, grochu, sezamu, arachidów, soi, orzechów, gorczycy. |
Opinie o produkcie (0)











