CUKIER TRZCINOWY DARK MUSCOVADO 10KG
Kraj pochodzenia: Mauritius.
(edytuj w module Customer Reassurance)
(edytuj w module Customer Reassurance)
(edytuj w module Customer Reassurance)
Składniki: cukier trzcinowy nierafinowany
Cukier muscovado powstaje w wyniku wyciskania soku z trzciny, a następnie oczyszczaniu i krystalizacji. Jest grubszy niż cukier biały, bardziej lepki i sprawia wrażenie wilgotnego.
Kolor muscovado jest intensywnie brązowy, również smak wyróżnia go wśród innych cukrów trzcinowych. Wszystko dzięki melasie, która jest w nim bardziej skoncentrowana niż w innym cukrze. Nadaje ona karmelowy smak i nutę lukrecji oraz łagodną gorycz.
Cukier muscovado dodaje się w takiej samej ilości jak cukier biały czy brązowy i jest chętnie wykorzystywany do:
- słodkich wypieków
- pierników
- marynat mięsnych
- sosów słodko-kwaśnych
- piw
Zaleca się przechowywać w zamkniętym pojemniku ponieważ produkt szybko się zbryla ze względu na wysoką zawartość syropu trzcinowego.
Podmiot odpowiedzialny
PPHU Rolpol Agra Robert Nowaczyk 86-060 Tarkowo Górne ul. Owocowa 12
Opis
- Wartość energetyczna
- 1573 kJ/ 370 kcal
- Tłuszcz
- 0 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone
- 0 g
- Węglowodany
- 94,5 g
- w tym cukry
- 92 g
- Błonnik
- 0 g
- Białko
- 0,5 g
- Sól
- 0,21 g
Na terenie zakładu produkcyjnego konfekcjonowane są orzechy ziemne i inne orzechy, soja, sezam, gorczyca, zboża zawierające gluten, produkty zawierające dwutlenek siarki, laktozę, jaja oraz seler.
- Nie został poddany napromieniowaniu i jonizowaniu.
- Produkt nie zawiera i nie jest wyprodukowany z genetycznie zmodyfikowanych składników.
- Do bezpośredniego spożycia dla wszystkich grup konsumentów z wyjątkiem cierpiących na nietolerancję produktu
- Przechowywać w suchym, chłodnym nienasłonecznionym miejscu.
- Temperatura przechowywania nie powinna przekraczać 20°C, a wilgotność 75%

Przy dużych gramaturach worek zgrzewany lub wiązany. Mniejsze gramatury to opakowania doypack które są dobrym rozwiązaniem ponieważ umożliwiają kilkukrotne szczelne zamknięcie, co zabezpiecza produkt przed utratą jego właściwości. Są też stosowane worki bezbarwne zgrzewane. Wszystkie opakowania są dopuszczone do kontaktu z żywnością.